Yüksek Tibial Osteotomi

    Yüksek Tibial Osteotomi Ankara

    Günümüzde, farklı tekniklerle ortopedik sorunların üstesinden gelmek mümkündür. Ortopedi ve travmatoloji alanındaki gelişmeler birçok soruna farklı aşamalarda müdahale etme imkânı tanımaktadır. Yüksek tibial osteotomi de diz protezini ertelemek için yapılan bir müdahaledir. Ağrıya neden olan deformasyonların tedavisinde kullanıldığı gibi dizde meydana gelen şekil bozukluklarının giderilmesinde de etkilidir. Yüksek tibial osteotomi, açık ameliyatla yapılır. Fakat gerekli durumlarda artroskopi ile operasyon yapılacak bölge temizlenerek her iki işlem bir arada yapılabilmektedir. Yüksek tibial osteotomi hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Murat Bozkurt ile iletişime geçebilir ve yazımızın devamında ameliyat hakkında genel bilgileri bulabilirsiniz.

    Yüksek Tibial Osteotomi (YTO) Nedir?

    Yüksek tibial osteotomi, dizdeki deformasyonu azaltmak ve şekil bozukluklarını gidermek amacıyla yapılan cerrahi bir işlemdir. Dizlerde aşırı yüklenme nedeniyle oluşan deformasyonların giderilmesini amaçlar. Attığımız her adımda dizlerimize, biz fark etmesek de, ağırlığımızın 3 – 8 kat fazlasında yük biner. Zaman geçtikçe aşınmaya başlayan eklemler bu yükü taşımada zorlanabilir. Travmalar ile zarar gören menisküs, kıkırdak ve eklem dokuları da dizin ideal şeklini kaybetmesine, aşınmasına ve yük taşıyamayacak hâle gelmesine neden olabilir. Yüksek tibial osteotomi, bu gibi durumlarda dizin normal formunu kazanmasına yardımcı olur. Diz protezi, çözümsüz ortopedik sorunlarda tercih ettiğimiz en son tedavi yöntemidir. Bu nedenle özellikle genç hastalarda, yüksek tibial osteotomi ameliyatı, proteze olan ihtiyacı geciktirerek hastanın daha konforlu bir yaşam sürmesini sağlamaktadır. Etkisi ve işlevi nedeniyle diz protezine alternatif olan bir ameliyattır diyebiliriz.

    Yüksek Tibial Osteotomi Kime Yapılabilir?

    Yüksek tibial osteotomi genelde 65 yaşından küçük bireylere uygulanır. Sporcularda ve ağır travma nedeniyle genç yaşta kıkırdak deformasyonu yaşayanlarda protez yerine tercih ettiğimiz bir işlemdir. Aynı zamanda dizlerinde O ya da X bacak dediğimiz şekil bozukluğu olan kişilere de yapılmaktadır.

    Yüksek tibial osteotominin yapılması için hasarın dizin iç kısımlarında olması gerekmektedir. Bacak yük taşıma aksının diz ekleminin iç kısımlarına kaydığı vakalarda akla ilk gelen tedavi yüksek tibial osteotomidir. Hastanın eklem ömrü de YTO tedavisine karar vermede önemli bir etkendir. Eğer kireçlenme söz konusu değilse ve eklem zedelenmesi yaşa bağlı değilse yüksek tibial osteotomi ameliyatı yapılabilir.

    Yüksek Tibial Osteotomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Yüksek tibial osteotomi ameliyatı, açık ameliyat yöntemi ile yapılır. Tibia kemiğinin iç kısmına yani eklemlere yakın bölgesine atılan bir kesi ile ameliyat başlar. Ağırlığın yüklendiği iç bağlardan, ağırlığın tüm diz bölgesine yayılmasını sağlayacak işlem yapılır. Ağırlığın tüm eklem bölgesine yayılması, iç kısımdaki baskıyı azaltarak ağrı ve acıya neden olan etkenlerin ortadan kalkmasını sağlar. Yüksek tibial osteotomi ameliyatından sonra bacak şeklindeki değişme anında fark edilir. Bu nedenle bacağında şekil bozukluğu olan hastalar da ameliyattan sonra şikâyetlerinden büyük oranda kurtulmuş olurlar.

    Yüksek Tibial Osteotominin Avantajları Nelerdir?

    Şimdiye kadar yüksek tibial osteotominin bazı avantajlarından bahsettik. Şimdi de bu artı yönlere biraz daha detaylı bakalım. Prof. Dr. Murat Bozkurt da YTO tedavisinin özellikle sporcu ve genç bireylerde proteze çok iyi bir alternatif olduğunu vurgulamaktadır.

    • Yüksek tibial osteotomi özellikle hafif deformasyon vakalarında proteze olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırabilir.
    • Hastanın kendi eklem yapısı korunduğu için kıkırdak ve eklem ömrü uzun olur.
    • Yüksek tibial osteotomiden yaklaşık 6 – 8 hafta sonra günlük hayatınıza dönebilirsiniz.
    • Diz protezine engel olan bir işlem değildir. Eğer işlem genç yaşta yapıldıysa ilerleyen yaşlarda yeniden proteze ihtiyaç duyulabilir. YTO tedavisi, proteze engel değildir.

    Her İki Dize de Yüksek Tibial Osteotomi Yapılabilir mi?

    Yüksek tibial osteotomi, gerekli görüldüğü takdirde her iki dize de yapılabilmektedir. Eğer kilonuz uygunsa ve sağlık açısından başka engeller yoksa doktorunuzun uygun gördüğü ve belirlediği zamanda uygulanabilir.

    Ankara Yüksek Tibial Osteotomi Ameliyatı

    Yüksek tibial osteotomi, mutlaka uzman bir doktor tarafından steril bir ortamda yapılmalıdır. Eğer Ankara’da yüksek tibial osteotomiye uygun olup olmadığınızı söyleyecek, detaylı muayene ile doğru tedaviyi bulmanızı sağlayacak bir klinik arıyorsanız Prof.Dr.Murat Bozkurt ile iletişime geçebilirsiniz.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi