Diz Artroskopisi

    Diz Artroskopisi Ankara

    Artroskopi, diz bölgesinde meydana gelen sorunların kapalı ameliyat ile giderilmesini sağlayan bir görüntüleme ve tedavi yöntemidir. Açık diz ameliyatları, hastayı günlük yaşamından uzaklaştırıp, işlerinden alıkoyabilir. Hem doktor hem de hasta için zahmetli bir süreçtir. Artroskopi işlem ve iyileşme süresinin kısa olması nedeniyle ciddi diz rahatsızlıklarında bile kolay tedavi imkânı sağlamaktadır. Günümüzde kıkırdak ve menisküs nakilleri sırasında da kullanılan artroskopi, tıp dünyasında açık diz ameliyatlarını unutturan bir yeniliktir.

    Kapalı diz ameliyatları hakkında bilgi almak istiyorsanız yazımızın devamı sizin için faydalı olacaktır. Artroskopi hakkında merak ettikleriniz için ise kliniğimizle iletişime geçebilir; sorularınızı Prof. Dr. Murat Bozkurt’a danışabilirsiniz.

    Artroskopi Ne Demektir?

    Artroskopi, ortopedi ve travmatoloji alanında, kapalı cerrahi işlemini temsil eder. İnce bir kesiden küçük bir kamera yardımı ile kıkırdak ve eklem dokularının görüntülenmesi ve tedavi edilmesi işlemin temel amacıdır. Artroskopi ile yapılan görüntüleme; tanısı koyulamayan eklem ve kıkırdak sorunlarında tanı koymak amacı ile yapılabilir. İşlem sırasında tanı konulursa tedavi de yapılabilir. Nadir durumlar dışında belden aşağısı uyuşturulur ve hastalar tedavi sırasında hiçbir şey hissetmezler. Vücudun birçok bölgesinde artroskopi işlemi yapılabilmektedir. Diz bölgesinde sıkça uygulanmaktadır.

    Diz Artroskopisi Nasıl Yapılır?

    Diz artroskopisi yapılırken genellikle hastanın belden aşağısı anestezi ile uyuşturulur. İşlem yapılacak eklem bölgesi iyice sterilize edilir. İnce bir kesi yardımıyla yüksek çözünürlüklü kamera eklem bölgesine sokulur. Burada detaylı inceleme yapılır. Eklem bölgesi ekranda görünürken bir yandan da tedavi işlemi yapılabilir. Dize açılan başka bir delikten, minimal tedavi aparatları ile artroskopi işlemine devam edilir. En son kesilere birkaç küçük dikiş atılır ve ameliyat sonlanır. Nadir durumlar dışında hasta aynı gün taburcu edilir.

    Diz Artroskopisi Neden Yapılır?

    Oldukça kolay uygulanan bir yöntem olması nedeniyle artroskopi, günümüzde açık ameliyatların yerini almıştır. Birçok eklem ve kıkırdak rahatsızlığının çözümü olan bu tedavi yöntemi, dizdeki birçok sorunun giderilmesi için kullanılabilir. Hatta kıkırdak nakillerinde bile artroskopiden yardım alınabilmektedir. Diz artroskopisi yapılan rahatsızlıklar:

    • Yırtık bağ tedavileri
    • Kıkırdak Onarımı
    • Kıkırdak tıraşlamaları
    • Kıkırdak nakilleri
    • İltihaplı eklem arası sıvılarının tedavisi
    • Gergin ya da hasarlı bağların onarımı
    • Eklem içi parçalarının alınması ve tedavisi

    Artroskopi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Kapalı yöntem ve yarı-anestezi ile yapıldığı için işlem açık diz ameliyatına göre daha kısa sürmektedir. Yapılacak işlemin boyutuna göre 30 dakika ile 1 saat arasında tamamlanır. Eğer artroskopide yapılacak tedavi detaylı ve uğraştırıcı ise bu süre biraz daha uzayabilir.

    Diz Artroskopisi Sonra Yürüme Ne Zaman Başlar?

    Diz artroskopisinden hemen sonra koltuk altı değneği ya da yardımcı aparatlar ile ayağa kalkmak mümkündür.

    Diz Artroskopisi Sonrası İyileşme

    Diz artroskopisi yapıldıktan sonra hafif şişme görülebilir. Bu şişliği azaltmak için bacağın desteklenmesi ve soğuk kompress yapılması gerekebilir. Diz artroskopisi sonrasında kesilere atılan ince çizgiler için düzenli olarak pansuman yapılması gerekebilir. Operasyondan yaklaşık 10 – 15 gün sonra dikişler alınır. Hastanın tamamen günlük rutinlerine dönmesi ise 1 – 1,5 ayı bulabilir. Bu süreç antibiyotik ve ağrı kesicilerle desteklenir ve enfeksiyon riski en aza indirilmeye çalışılır.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi