Omuz Kas Yırtıkları Ankara
Omuz kas yırtıkları, en sık karşılaştığımız omuz problemlerinden biridir. Kolun çok hareketli bir yapı olması ve günlük hareketlerimizin çoğunun kollar yardımıyla yapılması, bu bölgede oluşabilecek hasar riskini artırmaktadır. Omuz kas yırtıkları Ankara, omuz bölgesinde bulunan ve “rotator” adı verilen kas grubunun zorlanması ile meydana gelir. Tedavi edilmediğinde, kolun kullanılmaya devam etmesi nedeniyle ağrılar artar ve günlük hayatı olumsuz etkileyebilir. Rotator kas yırtıklarında, hasarın derecesi ve hastanın genel özellikleri incelenerek farklı tedavi yöntemleri izlenebilir. Bu yazımızda, Prof. Dr. Murat Bozkurt’un da kliniğinde uyguladığı, omuz kasları yırtıklarında en çok kullanılan tedavi yöntemlerine değineceğiz. Omuz ameliyatları ve omuz eklemindeki diğer sıkıntılarla ilgili detaylı bilgi almak için ise Ankara’daki kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
Rotator Kaslar Nerededir?
Omuz ekleminin anatomisini ve rotator kaslarının nerede olduğunu bilmek tedavi sürecini daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Omuz eklemi; humerus (kol), skapula (kürek) ve klavikula (köprücük) adı verilen üç kemikten oluşur. Omuzdaki hareketin esnek olması ve kemiklerin hareket etmesini sağlayan ise kas dokusudur. Omuz eklemini oluşturan bu üç kemik, rotator manşet adını verdiğimiz kaslar ve tendonlarla sarılıdır. Rotator manşet, 4 ana kasdan oluşur ve kolun rahatça hareket etmesini sağlar.
Omuz Kas Yırtığı Nedir?
Omuz kas, yırtıkları, ortopedik açıdan yırtılmanın nedenine ve tipine göre 2 farklı grupta incelenebilir.
Omuz Kası Yırtılması Neden Olur?
Akut Omuz Kas Yırtılması
Omuz kası yırtılması; ani hareketler, ağır darbeler, kaza ve çarpma sonucunda oluşabilir. Aniden oluşan yırtıklar olduğu için akut yırtık olarak adlandırılır.
Dejeneratif Değişikler Sonucu Omuz Kas Yırtılması
Zaman içerisinde kas ve kemik dokusunda meydana gelen deformelerden kaynaklanır. Özellikle spor faaliyetleri nedeniyle eklemin aşırı hareket etmesi, zamanla kan akışında azalmanın olması ve kemiklerdeki büyüme kronik kas yırtıklarına neden olabilir.
Zaman içerisinde omuz kuşağındaki kas ve kemik dokusunda meydana gelen deformitelerden kaynaklanır. Özellikle spor aletlerinde omzun aşırı zorlanması zamanla kan akışında azalmanın olması, kemik ve eklem dokusundaki yaşla beraber gelen değişikler sonucu oluşabilir.
Rotator Kas Yırtıkları Kaça Ayrılır?
Rotator kas yırtıklarını sınıflandırırken aynı zamanda yırtığın türüne de dikkat ederiz. Parsiyel (kısmi) rotator yırtığı tendonların ve ya kasların tam olarak ayrılmadığını ifade eder. Manşet dokularda tam ayrılma olmadığı için kısmi yırtıkların tedavisi daha kolaydır.
Eğer tetkiklerde tendonlarda tam ayrılma gözleniyorsa ve yumuşak doku iki parçaya ayrılmışsa Komplet (tam) rotator yırtığından söz edebiliriz.
Omuz Kası Yırtılması Kimlerde Görülür?
Omuz kasında hasar herkeste, her yaş grubundan insanda olabilir. Fakat bazı kişilerin yüksek risk grubunda olduğunu söyleyebiliriz. Ağırlıklı olarak beden gücü ile çalışan kişilerde ya da spor faaliyetleriyle uğraşanlarda omuz kası yırtılması daha sık görülmektedir. Aynı zamanda, yaşla birlikte eklemler de deforme olduğu için, omuz kası yırtılması 40 yaş üzeri hastalarda daha çabuk meydana gelebilir.
Omuz Kası Yırtılması Belirtileri Nelerdir?
Omuz kası yırtılması ağrı ile karakterize olur. Kolun hareketi sırasında kolun üst tarafına doğru ilerleyen yanıcı bir ağrı ile kendini belli eder. Ağrı hareket arttıkça artar. Yırtığa rağmen kolun devamlı hareket etmesi sorunun büyümesine ve günlük hareketlerin imkânsız hâle gelmesine neden olabilir. Omuz kası yırtılmasında tanı röntgen, MRI ve diğer görüntüleme yöntemleriyle konulabilir.
Omuz Kası Yırtılması Tedavisi Nasıl Olur?
Omuz kası yırtılmasında izlenecek tedavi yöntemi; hasarın boyutuna göre değişebilir. Akut ve hafif seyreden vakalarda, omuz askısı kullanarak dinlendirme, fizik tedavi ve steroid enjeksiyonu etkin sonuçlar verebilmektedir. Fakat orta – ağır vakalarda en iyi çözüm ameliyattır. Eğer;
- Omuz ağrıları 6 aydan uzun süredir devam ediyorsa
- Yırtık büyük bir bölgeyi etkiliyorsa
- Günlük hareketler imkânsız hâle gelmişse
- Ağrı gece uykudan uyandıracak boyutlardaysa cerrahi işlem gerekebilir.
Ankara Omuz Kası Yırtılması Tedavisi
Omuz kası yırtıkları, tedavi edilmediğinde büyüyerek daha köklü bir sorun hâline gelebilir. Bu durumu engellemek için omuzda hissedilen ağrıların hafife alınmaması ve en kısa sürede uzman bir ortopediste gösterilmesi gerekir. Prof. Dr. Murat Bozkurt, Ankara’da omuz kas yırtıkları tanı ve tedavisini yapmaktadır. Siz de güvenilir, steril bir ortamda muayene olmak ve tedavi olmak istiyorsanız kliniğimizi arayabilir; dilediğiniz zaman randevu alabilirsiniz.