Kalça Gelişim Eksikliği
Kalça displazisi olarak da bilinen kalça gelişim eksikliği, tedavi edilmediğinde kalça bölgesindeki dokularda ciddi kireçlenmeye neden olabilen bir rahatsızlıktır. Kalça çıkıklığına göre daha geç fark edilebilir. Belirtiler 40’lı yaşlarda bile kendini gösterebilir. MRI ve diğer görüntüleme yöntemleriyle teşhis edilen rahatsızlık, uygun cerrahi yöntemlerle tamamen tedavi edilebilmektedir. Erken teşhisin tedavi sürecinde önemi büyüktür. Kalça gelişim eksikliği ne kadar erken teşhis edilirse tedavi de o kadar etkili olur ve hastanın yaşam kalitesi büyük ölçüde artar. Yazımızda, kalça gelişim eksikliğinin nedenleri, tanısı ve tedavisi ile ilgili bilgilere yer vereceğiz. Kalça displazisi ve diğer eklem problemleri için Ankara’daki kliniğimizle iletişime geçebilir ve Prof. Dr. Murat Bozkurt’tan randevu alabilirsiniz.
Kalça Gelişim Geriliği (Kalça Displazisi) Nedir?
Sağlıklı bir insanda uyluk kemiği olarak bildiğimiz femurun başı, leğen kemiğindeki yuva (asetabulum) tarafından örtülür. Eğer asetabulum bölgesi yeterince derin değilse femurun başı tam olarak kapanamaz ve kalça kemiğine binen yük dengesiz olur. Bu durumda ağır yüke maruz kalan eklemlerde kireçlenme ve aşınma görülebilir. Bu durum, ortopedide “kalça displazisi” yani kalça gelişim geriliği olarak adlandırılır.
Kalça Dizplazisi Nasıl Anlaşılır?
Kalça displazisi, kalça çıkıklığı gibi erken dönemde belirti veren bir rahatsızlık değildir. Nadir durumlarda, gelişim geriliği çok ileri düzeyde ise çocuğun yürümeye başlamasıyla kendini gösterebilir. Fark edilmediğinde ya da tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda, ilerleyen yaşla birlikte kireçlenme artar ve ağrı olarak kendini gösterebilir. Bu durumda doktor taradından yapılan detaylı muayene ile kalça displazisi tanısı konur. Öncelikle fıtık gibi ihtimaller değerlendirilir. Genellikle basit röntgen tetkikleriyle bile tanı konulabilen bir rahatsızlıktır. Ancak tedavinin planlanması ve kalça gelişim geriliğinin derecesinin anlaşılması için BT (bilgisayarlı tomografi) ya da MRI gibi gelişmiş görüntüleme teknikleri kullanılabilir.
Kalça Gelişim Eksikliğinde Tedaviye Ne Zaman Başlanmalıdır?
Kalça gelişim geriliği tedavisi her yaşta yapılabilir. Çocukken kıkırdak ve dokular gelişimini sürdürdüğü için daha etkin sonuçlar alınabilir. Ancak tedavinin çocuk yaşta yapılması bir gereklilik değildir. Bazı hastalarımız, hiçbir ağrı ya da acı hissetmeden 30’lu yaşlarına gelmektedir. Doğru tedavi yöntemi uygulandığı sürece her yaş grubundaki hastamız etkin sonuçlar alabilir.
Kalça gelişim geriliğinde tanı konduğu andan itibaren tedaviye başlanabilir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar etkili sonuçlar alınır.
Kalça Displazisi Tedavisi Nasıl Olur?
Doktor tarafından yapılan detaylı incelemelerle, kalça displazisinde tedavi süreci belirlenir. Eğer gelişim geriliğinden kaynaklanan kireçlenme çok ilerlememişse kalça osteotomisi yapılabilir. Kalça gelişim geriliği geç fark edildiğinde ve kıkırdak dokusunu yok etmeye başladığında ise total kalça protezi yapılarak kalça displazisi tedavi edilebilir.
Kalça Gelişim Geriliği Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Uygulanan tedaviye göre ameliyat sonrası süreç şekillenir. Genel olarak hastanın 8 hafta süreyle hareketlerine dikkat etmesi tavsiye edilir. Ameliyat sonrası pıhtı oluşumunu engellemek için düzenli egzersizler yapılabilir. Hastalar genelde 6 ay sonrasında en etkili sonuçları gördüğünü ve ağrı hissinin %90 oranında azaldığını ifade etmektedir.
Ankara Kalça Gelişim Eksikliği
Kalça gelişim eksikliği, Ankara’daki birçok hastane ve klinikte teşhisi koyulabilen ve tedavisi yapılabilen bir rahatsızlıktır. Bu noktada önemli olan tüm aşamalarda doğru karar verecek, uzmanlığını eklem ve kıkırdak rahatsızlıkları üzerine tamamlamış bir doktora danışmaktır. Prof. Dr. Murat Bozkurt, hem yurt içinde hem de yurt dışında kazandığı deneyimle, kalça gelişim eksikliği olan hastalarımıza güvenilir hizmet sunmaktadır. Eğer siz de Ankara’da kalça displazisi için başvurabileceğiniz bir doktor arıyorsanız kliniğimizle iletişime geçebilir ve Prof. Dr. Murat Bozkurt’tan randevu alabilirsiniz.