Topuk Dikeni Tedavisi Ankara
Topuk dikeni, genellikle 40 – 50 yaş arasında görülen, hem hareketsizlikten hem de aşırı ve yanlış hareketlerden meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Aşırı kilonun da ayaktaki plantar fasya dokusuna zarar verdiği bilinmektedir. Bu dokunun aşırı baskı altında kalması sonucunda topuk dikeni oluşabilmektedir. Topuk dikeni, bazı durumlarda hiç belirti vermese de genellikle topuk bölgesindeki sert, kemik dokulu çıkıntılar olarak kendini göstermektedir. Peki topuk dikeni neden oluşur ve nasıl tedavi edilir? Topuk dikeni tedavisi hakkında tüm merak edilenlere bu yazıda yanıt vereceğiz. Eğer tedavi hakkında daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız ve topuk dikeni şüpheniz varsa Ankara’daki kliniğimizde, Prof. Dr. Murat Bozkurt’a muayene olabilirsiniz.
Topuk Dikeni Nedir?
Topuk dikeni, ortopedi ve travmatoloji alanına giren bir rahatsızlıktır. Topuk dikeninin esas nedeni iltihaplanmadır. Topuk kemiğini parmaklara bağlayan plantar fasya dokusunun iltihaplanması nedeniyle oluşur. Bu iltihap, topuk kemiği ve taban çukuru arasında kalsiyum birikmesine neden olur. Topukta biriken kalsiyum, zamanla sertleşip kemiğe benzer bir hâl alır. Topuk dikeninin tedavisinde birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Doğru tedavi yöntemi uygulandığı sürece tedavisi kolaydır.
Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?
Topuk dikeni belirtileri ilk aşamada diğer ortopedik rahatsızlıklarla benzer belirtiler gösterebilir. En sık karşılaştığımız topuk dikeni belirtisi -özellikle sabah ayağa kalkıldığı anda oluşan- ağrıdır. Bu ağrı hissi uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra ayağa kalkıldığında da görülebilir. Ayak harekete geçtiğinde keskin ağrılar da kendini gösterir ve hareket devam ettikçe azalabilir. İlerlemiş topuk dikeni vakalarında ağrı ile birlikte topuk görünümünde bozukluklar da görülebilir. Kemikleşmiş doku ve şişlikler topuk dikenine işaret eden diğer belirtilerdir. Topuk dikeni belirtileri;
- Topukta şişlik ve hassasiyet
- Topuk dikeninin oluştuğu bölgenin etrafında sıcaklık hissi ve ısı artışı
- Koşma, zıplama ve yürüme esnasında ayak altında hissedilen hassasiyet ve ağrı
Topuk dikeni şikâyetlerinde kesin tanı için röntgen görüntülerinden faydalanılır. Öncelikle hasta öyküsü dikkatli bir şekilde dinlenir. Sonrasında fiziki muayene yapılır. Eğer topuk dikeni şişkinlik ve kemikleşmiş doku ile kendini belli ediyorsa doktor fiziki muayenede ilk teşhisi koyabilir. Röntgen görüntüleri ile birlikte şüphe kesinleşir. Topuk dikeninin topuk bölgesinde doku değişimine neden olmadığı durumlarda kesin tanı için röntgen çekilmesi şarttır.
Topuk Dikeni Neden Oluşur?
Topuk dikeninin oluşum nedeni tam olarak belirlenemese de vakalarda yapılan incelemeler sonucu bazı durumların risk faktörünü artırdığı belirlenmiştir. Özellikle fazla kilo ve obezitenin topuk dikenine neden olduğu bilinmektedir. Aşırı kilo, ayak ve bilekteki bağlarda baskı hissini artırarak dokuların hasar görmesine neden olabilir. Aşil tendonundaki zedelenmelerin de topuk dikeni riskini artırdığı bilinmektedir. Bunların dışında topuk dikenine neden olabilecek diğer faktörleri ise;
- Tabanı sert olan, sağlıksız ayakkabıların kullanılması
- Sert yüzeylerde yapılan spor faaliyetleri
- Travmalara neden olabilecek yürüyüş alışkanlıkları
- İlerleyen yaşla birlikte plantar fasyanın esnekliğini kaybetmesi ve kolay zarar görür hâle gelmesi.
- Düz tabanlık olarak sıralanabilir.
Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Olur?
Topuk dikeni tedavisinde sorunun derecesine ve kişiye verdiği rahatsızlık hissine göre farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Genelde ameliyatsız tedaviler tercih edilir. Nadir durumlarda topukta oluşan kemikleşmiş dokunun temizlenmesi için ameliyat tercih edilebilir. Topuk dikeni tedavisinde ilk başvurulan tedavi istirahattir. Koşma ve zıplama nedeniyle sporcularda görülen topuk dikenleri, bol istirahat ile giderilebilir. Bu süreci hızlandırmak için soğuk kompres de uygulanabilir. Soğuk, bölgede oluşan sıcaklık hissi ve hassasiyeti azaltarak ağrıların daha az hissedilmesini sağlar. Eğer soğuk kompres ve istirahat yetersiz gelirse doktor aşağıdaki tedavilerden birini uygulayabilir:
- Atel ve alçı
- Kişiye uygun sağlıklı spor ayakkabı önerisi
- Antianflamatuar ilaçlar
- Steroid ve proloterapi enjeksiyonları
- Kişinin kendi kanından elde edilen doğal maddelerin topuk dikeni olan bölgeye enjekte edilmesi (PRP)
- Akupunktur
Topuk dikeni tedavisi için geliştirilmiş özel bir ilaç bulunmamaktadır. Fakat bu süreçte, iltihap oranını düşürmek, ağrı ve hassasiyet hissini azaltmak için yardımcı ilaç tedavileri uygulanabilir.
Ankara Topuk Dikeni Tedavisi
Topuk dikeni tedavisi, Ankara’daki birçok merkezde yapılmaktadır. Ortopedi ve travmatoloji alanına girdiği için, topuk dikeni tedavisinin bu alanda uzman bir doktor tarafından yapılması önemlidir. Eğer ameliyatla topuk dikeni tedavisi yapılacaksa; doktorun cerrahi bilgi, beceri ve deneyimi de dikkate alınmalıdır. Ankara’daki kliniğimizde, topuk dikeni tedavisi yapılmaktadır. Bu konuda aklınıza takılanları danışmak ve Prof. Dr. Murat Bozkurt’tan randevu almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.