Ayak Bileği Protezi

    Ayak Bileği Protezi Ankara

    Ayak bileği protezi, tüm müdahalelere rağmen ayak bileğinin iyileştirilemediği, aşırı dejenerasyon ve kireçlenme vakalarında uygulanan bir tedavidir. Ayak bileğinin tamamen işlevini kaybettiği durumlarda başvurulan, etkili bir ortopedik tedavi yöntemidir. Açık ameliyatla yapılan bir yöntemdir. İşlem sırasında, eklemin birbirine sürterek hasar gören yerleri çıkarılır ve bölgeye protez takılarak eklem dokularının sorunsuz hareket etmesi sağlanır. Genellikle yaşlı bireylerde yapılan bir işlemdir. Geri dönüşsüz olduğu için öncesinde tüm ortopedik tedavi yöntemlerinin denenmiş olması tercih edilmektedir. Doğru uygulandığında uzun ömürlü olan protezler, ayak bileğindeki ağrı ve hareketsizlik problemini tamamen ortadan kaldırabilir. Ayak bileği protezi hakkında daha detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Murat Bozkurt’un Ankara’daki kliniğini ziyaret edebilir ve randevu alabilirsiniz.

    Ayak Bileği Protezi Nedir?

    Ayak bileği protezi, aşırı kireçlenme ve deformasyonun bilek ekleminde yarattığı sorunları ortadan kaldıran bir aparattır. Açık ameliyatla bileğe yerleştirilen protez, bilekteki ağrıları büyük ölçüde ortadan kaldırır. Ayak bileğinin daha rahat hareket etmesini sağlar. Özellikle yaşlı insanların yürüme, oturma ve kalkma gibi günlük hareketlerini büyük ölçüde rahatlatan, etkili bir ortopedik tedavi yöntemidir. Protez takıldıktan sonra geri dönüşü yoktur ve hasta yürüyebilmek için hep proteze ihtiyaç duyar. Bu nedenle ayak bileği protezi takılmadan önce diğer tüm tedavilerin başarısız sonuç verdiğinden emin olmak gerekir. Ayak bileği protezi etkili bir operasyon olmasına rağmen diğer protezlerde de olduğu gibi son çaredir.

    Ayak Bileği Protezi Neden Yapılır?

    Ayak bileği protezi, travmalardan kaynaklanan kireçlenmeler ve deformasyonlar nedeniyle yapılır. Zamanla eklem bölgesindeki dokular yıpranır ve işlevini yerine getiremez hâle gelir. Aynı zamanda kazalar nedeniyle de ayak bileğinde ağır hasarlar meydana gelebilir. Ayak bileği protezi, ayak bileğinin aşırı zarar gördüğü ve durumlarda eklemlerin ömrünü uzatmak için yapılır. Protez, bu bölgedeki hasarlı dokunun yerine geçerek eklemlerin rahat çalışmasını sağlar.

    Ayak Bileği Protezi Nasıl Yapılır?

    Ayak bileği protezi yapılmadan önce fiziksel muayene ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile hasarın derecesi belirlenir. İşlem genel anestezi ile yapılır bu nedenle hasta hiçbir acı hissetmez. Ameliyat sırasında, ayak bileğindeki hasarlı bölge çıkarılır. Bu bölgeye ayak bileği protezi dikkatlice yerleştirilir ve kesi kapatılır.

    Ayak Bileği Protezi Kimlere Yapılabilir?

    Ayak bileği protezi genelde 55 yaşın üzerindeki bireylere yapılır. Genç ve aktif olarak çalışma hayatı devam eden kişilerde protez en son tercihtir. Özellikle sporcularda, protezi gerektiren çok ağır hasarlar ya da kiraçlenmeler olmadığı sürece tercih edilmemelidir. Ayak bileği protezi, geri dönüşü olmayan bir uygulamadır. Protez takıldıktan sonra hasta sürekli proteze ihtiyaç duyar. Bu nedenle yaşlı bireylerde, kalıcı tedavi amacıyla uygulanması daha doğrudur. Ayak bileği protezi, etkili bir işlem olmasına rağmen doğal bir ekleme göre daha az hareket sağlar.

    Yaşla birlikte bazı hastalıklar da ayak bileği protezinin yapılmasını engelleyebilir. Ayak bileğinde enfeksiyon olan kişilere protez uygulanırken öncelikle enfeksiyonun temizlenmesi gerekir. Bununla birlikte şeker hastalığı olanlarda ve obezite durumunda da ayak bileği protezi yapılamayabilir. Doktor yaptığı detaylı tetkik ve incelemeler sonucunda uygulanacak tedavi yöntemine karar verir.

    Ayak Bileği Protezinin Ömrü Ne Kadardır?

    Ayak bileği protezinin ömrü yaklaşık 15 yıldır. Bu süre kişiden kişiye ve eklem bölgesindeki aşınmaya göre değişebilir. 55 yaş üzeri hastalara uygulandığında ömür boyu kalıcı etkilerini gösterebilir.

    Ankara Ayak Bileği Protezi

    Her eklemin ihtiyacına göre uygulanacak yöntem farklıdır. Eklem bölgesindeki aşınmanın derecesi, ayak bileği protezinin etkiler. Ankara ayak bileği protezi hakkında bilgi almak ve Prof. Dr. Murat Bozkurt’tan randevu almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi