Diz Kapağı Hastalıkları

    Diz Kapağı Hastalıkları Ankara

    Patella olarak bilinen diz kapağı, femur ve tibia kemikleri ile birlikte diz eklemini oluşturur. Dizdeki diğer kemiklerin üzerini örten diz kapağı; hem koruyucudur hem de hareketten sorumludur. Diz kapağında meydana gelen çeşitli hastalıklar, dizin bu görevlerini tam olarak yerine getirememesine neden olur. Diz kapağı hastalıklarının ilerlemesi ile birlikte diz ekleminde görülen ağrılar yaşam kalitesini düşürebilir. Hatta bazı durumlarda kitlenmelere ve hareket sınırlılığına bile neden olabilir. Diz kapağı kayması, diz kapağı kireçlenmesi ve sinema belirtisi olarak bilinen diz kapağı rahatsızlığı, en çok karşılaştığımız diz kapağı hastalıklarındandır.

    Eğer siz de diz kapağında ağrı, sürtünme hissi ve gıcırtı gibi şikâyetler yaşıyorsanız Prof. Dr. Murat Bozkurt ile iletişime geçebilir ve Ankara’daki kliniğimizde güvenle muayene olabilirsiniz.

    Diz Kapağı Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

    Diz kapağı ağrısı, patella kemiğindeki hastalıkların en önemli belirtilerinden biridir. Diz kapağı; femur ve tibia kemiklerinin üzerinde koruyucu görevi görürken aynı zamanda diz eklemine binen yükü kontrol altında tutar. Diz kapağının işlevini tam olarak yerine getirememesiyle birlikte dizde ağrı ve kitlenme görülebilir. Diz kapağı ağrısı aşırı spor yapma, ağır darbeler, travma yaratan ani dönüş ve sıçramalar gibi nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Diz kapağı altındaki dokuların kireçlenmesi, yıpranması ağrılara neden olabilir. Diz kapağı ağrısının şiddeti, hangi bölgede meydana geldiği ve ne süre ile devam ettiği diz kapağı hastalıklarının teşhisinde önemlidir. Ağrıyı meydana getiren diz kapağı hastalığı ise ancak uzman bir doktor tarafından belirlenebilir. Diz ve diğer eklemlerdeki travmaların tedavisinde uzman olan Prof. Dr. Murat Bozkurt, Ankara’daki kliniğinde, diz kapağı hastalıklarının tanı ve tedavisini de yapmaktadır.

    Diz Kapağı Hastalıkları Tedavisi Nasıl Olur?

    Diz kapağında ağrı ve kitlenme şikâyetlerinde en kısa sürede uzman bir doktora görünmek önemlidir. Diz eklemleri, vücuttaki en hareketli bölgelerden biri olduğu için basit rahatsızlıklar bile ihmal edildiğinde büyük problemlere dönüşebilmektedir. Diz kapağı hastalıklarının tanısında en sık kullanılan yöntemler genelde radyolojik görüntüleme yöntemleridir. Röntgen, MR ve diğer cihazların yardımıyla diz kapağındaki kemikler ve aşınmalar kolaylıkla anlaşılabilir. Doktor, hasta öyküsünü dikkatlice dinleyip, gerekli soruları sorduktan sonra tetkik sonuçlarını inceler. Eldeki görüntüler ve hasta öyküsü doğrultusunda tanı konur. Tanıdan sonra ise diz kapağı hastalığına uygun tedavi sürecine geçilir.

    Her diz kapağı hastalığında tedavi süreci farklıdır. Kimi rahatsızlıklarda sadece dinlenme ve özel egzersizler yeterlidir. Bazı diz kapağı hastalıklarının tedavisi ise ancak cerrahi müdahale ile mümkündür. Özellikle ağır darbeden kaynaklanan diz kapağı hastalıklarında çapraz bağ ve menisküs dokularında da hasar görülebilir. Doktor, incelemeler sonucunda diz kapağı tedavisi için en uygun yönteme karar verir.

    Diz Kapağı Hastalıkları Nelerdir?

    Diz Kapağı Kayması

    En sık karşılaştığımız diz kapağı hastalıklarından biridir. Genellikle uzun süre oturmaktan ve sık sık bağdaş kurmaktan kaynaklanır, ani travmalar da buna dahildir. Bacak bacak üstüne atarak oturmak da hastalığın ilerleme sürecini hızlandırabilir. Diz kapağının porsiyonel olarak dışa çıkması nedeniyle oluşan bu rahatsızlık; erken dönemde dokuları güçlendiren ilaç ve egzersizlerle tedavi edilebilir. İlerlediğinde ise diz kapağına yapılan artroskopi ideal tedavi yöntemidir.

    Diz Kapağı Kireçlenmesi

    Patellofemoral artroz olarak adlandırılan bu rahatsızlık, diz kapağı bölgesindeki kıkırdak dokusunun kireçlenmesini ifade eder. Diz kapağında yoğun hassasiyet ve ağrı ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Merdiven inip – çıkarken zorlanma, ayağa kalkma ve çömelme sırasında şiddetlenen ağrı ve acı hissi de görülebilir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde kıkırdak dokusu tamamen yok olabilir. Bu nedenle önemli, hafife alınmaması gereken bir durumdur. Hastalığın erken dönemlerinde kilo verme ve egzersiz önerilmektedir. Bu önlemler, kireçlenmeyi tamamen ortadan kaldırmasa bile ilerlemesini durduracaktır. Eğer kireçlenme kıkırdak dokusuna ciddi şekilde zarar vermeye başlamışsa bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir.

    Sinema Belirtisi

    Genellikle otururken ya da diz 90 derece açıdayken meydana gelen ağrılarla kendini belli eden bir diz kapağı hastalığıdır. Bu nedenle “sinema belirtisi” olarak da adlandırılır. Tıptaki ismi “kondromalazi patella” olan sinema hastalığı; diz kapağının arkasındaki kıkırdak dokunun yaralanması nedeniyle oluşur. Tedavi olarak ilk aşamalarda egzersiz önerilir. Fakat hastalık ilerlemişse enjeksiyon ya da artroskopi yöntemlerinden uygun olanı seçilebilir.

    Diz Kapağı Tendiniti

    Ortopedide sporcu hastalığı olarak kabul ettiğimiz eklem rahatsızlıklarından biridir. Diz kapağının altında bulunan tendonların iltihaplanmasıdır. Enfeksiyona bağlı olarak dizin alt kısmında ağrı hissedilebilir. Hastalığın seviyesine göre tedavi yöntemi belirlenmektedir. Ancak spor hayatının aktif bir şekilde devam edebilmesi için genellikle ameliyat tavsiye edilir.

    Bu rahatsızlıklar en sık karşılaştığımız diz kapağı rahatsızlıkları olsa da diz kapağı ağrılarının daha pek çok sebebi olabilir. Doğru tanı ve tedavi için muhakkak uzman bir ortopediste görünmeniz tavsiye edilmektedir. Diz kapağı hastalıklarında doğru tanı ve tedavi süreci için Prof. Dr. Murat Bozkurt’a danışabilir ve Ankara’daki kliniğimizden randevu alabilirsiniz.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi