Kalça Osteotomisi

    Kalça Osteotomisi Ankara

    Diz osteotomisi gibi kalça osteotomisi de protez ihtiyacını geciktiren hatta bazı hastalarda protez ihtiyacını ortadan kaldırabilen bir işlemdir. Günümüzde total kalça protezi, kalça sorunlarının giderilmesinde son çare olarak görülmektedir. Kalça protezi, yaşlı insanlarda etkin sonuçlar vermesine rağmen hareketleri büyük ölçüde kısıtladığı ve geri dönüşü olmadığı için genç bireylerde tercih edilen bir tedavi değildir. Kalça osteotomisi, protezin getirdiği hareket sınırlamalarını büyük ölçüde ortadan kaldırır ve her yaşta bireye uygulanabilir. Tedavinin temel amacı, kalçada hasar görülen bölgedeki yük miktarını, sağlıklı dokulara aktarmaktır. Uzman doktorlar tarafından uygulandığında oldukça başarılı sonuçlar veren kalça osteotomisi aynı zamanda bacak boyu dengesizliklerini ve kalça çıkıklarını düzeltmede de kullanılan çok yönlü bir tedavi yöntemidir.

    Kalça osteotomisi hakkında daha detaylı bilgi almak için Ankara’daki kliniğimizle iletişime geçebilir ve sorularınızı Prof. Dr. Murat Bozkurt’a danışabilirsiniz.

    Kalça Osteotomisi Nedir?

    Kalça osteotomisi, kalçada meydana gelen deformasyon, kireçlenme ve çıkık gibi sorunların giderilmesini sağlayan cerrahi bir işlemdir. Genel anestezi altında, açık ameliyatla yapılan işlemin başarı oranı oldukça yüksektir. Kalçadaki dengesiz yük dağılımının giderilmesini ve aşırı yük binen bölgelerdeki yıpranmanın durdurulmasını amaçlar. Kemik kesileri, osteotomi plakları ve özel vidalarla yapılan işlem, yükü femur başının çok aşınmış bölgesinden az aşınmış bölgesine taşır. Böylece aşınma durdurulur ve proteze giden süreç yavaşlar. Ameliyattan sonra hareket kısıtlamaları yok denecek kadar azdır. Bu nedenle iyileşme süreci daha uzun olsa da kalça protezine göre daha cazip bir işlemdir.

    Kalça Osteotomisi Neden Yapılır?

    Kalça osteotomisi, kalçadaki birçok problemi ortadan kaldıran bir işlemdir. Kalça osteotomisi ile;

    • Obeziteden kaynaklanan aşınmalar
    • Yaşlılıktan kaynaklanan kireçlenme ve kemik deformasyonları
    • Travma ve ağır darbe nedeniyle oluşan kemik hasarları
    • Doğumsal ya da sonradan oluşan kalça çıkıklığı
    • Kalça displazisi
    • Femur başı nevrozları ve kalçadaki diğer kıkırdak ve kemik yaralanmaları tedavi edilebilir.

    Kalça Osteotomisinin Avantajları Nelerdir?

    Kalça osteotomisi, yukarıda saydığımız problemler ile birlikte bacak boyu eşitsizliklerinin düzeltilmesinde de etkilidir. 6 cm’ye kadar olan bacak boyu eşitsizlikleri kalça osteotomisi ile düzeltilebilir.

    Kalça osteotomisi ile taşınan yükün kemikler arasında eşit paylaştırılması, topallamayı engelleyebilir.

    Doğru hastaya doğru uygulandığı sürece total kemik protezine olan ihtiyacı ortadan kaldırabilecek kadar etkili bir uygulamadır.

    Ameliyattan sonra alınan sonuçlar hücresel tedavilerle desteklenebilir. Böylece kıkırdak ve kemiklerin ömrü uzatılmış olur.

    Kalça Osteotomisi Kimlere Yapılır?

    Erken teşhis, kalça osteotomisinde oldukça önemlidir. Eğer kıkırdak ve kemik dokusunda aşırı aşınma varsa, kemikler erimeye başlamışsa osteotomi yapılamaz. Bu nedenle genellikle 60 yaşın altındaki hasta grubu için daha uygun bir tedavidir. Kıkırdak dokusu tamamen ortadan kalktığında kalça osteotomisi tedavisi söz konusu olamaz.

    Kalça osteotomisinin etkinliği ise kişinin yaşına, kilosuna ve hayat tarzına bağlıdır. Kesin bir rakam olmamakla birlikte osteotomi işleminden alınan sonuçlar 15 yıl boyunca devam eder.

    Kalça Osteotomisinden Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

    Kalça osteotomisi, kalça bölgesine atılan 15 cm’lik kesi ile başlar. Bu kesiden kalçaya ulaşılarak osteotomi plakları ve vidalar ile yeniden sabitleme yapılır. Yük femurun aşınmış bölgesinden az aşınmış bölgesine taşınır. Yaklaşık 2 saat süren bir ameliyattır ve işlemden sonra 3 – 5 gün arasında hastanede istirahat tavsiye edilir.

    Kalça osteotomisinden en iyi sonuçları alabilmek için ise ameliyat sonrası süreçte hareketlere maksimum özeni göstermek gerekir. Total kalça protezinde hasta ertesi gün ayaklanabilir. Fakat osteotomiden sonra, kemiklerin tam olarak yeni konumuna uyum sağlaması için, yaklaşık 3 hafta geçmesi gerekebilir. Bu süreçte hasta koltuk değneği ya da yürüteçler yardımıyla yavaş yavaş yürüyebilir. Operasyonun kalıcılığı için eklemlere kademe kademe yük bindirilmesi önemlidir. Ameliyattan sonra kemiklerin tamamen kaynaması ise 2 ayı bulabilmektedir.

    Ankara Kalça Osteotomisi

    Kalça osteotomisi, başarılı olabilmesi için kişiye özel planlanması gereken bir işlemdir. Bu nedenle kalça osteotomisi her hastamız için değişkenlik göstermektedir. Ankara kalça osteotomisi hakkında bilgilenmek ve operasyonun detayları hakkında merak ettiklerinizi danışmak için kliniğimizi arayabilirsiniz. Prof. Dr. Murat Bozkurt’un deneyimi ile güvenli bir ortamda tüm ortopedik kontrollerinizi yaptırabilir ve sağlığınıza kısa sürede kavuşabilirsiniz.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi