Halluks Valgus

    Halluks Valgus Tedavisi Ankara

    Ayak başparmağında şekil bozukluğu olarak da bilinen halluks valgus, genellikle genetik nedenlerle oluşan, ağrılara neden olabilen bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda halluks valgus belirtilerinden olan ayak parmağında kayma ve şişlik de hastalarda estetik kaygılara neden olabilmektedir. Hem fiziksel açıdan hem de görsel açıdan yarattığı rahatsızlık hissi nedeniyle halluks valgus tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. İlk aşamada cerrahi olmayan tedavi yöntemleri uygulansa da hastalığın ilerleyen dönemlerinde cerrahi işlem gerekebilir. Çok zor bir ameliyat değildir. Hastalar kısa zamanda günlük yaşantısına geri dönebilir. Bu yazıda, halluks valgus hastalığı ve tedavisi ve halluks valgus ameliyatı hakkında bilgilere yer vereceğiz. Daha detaylı bilgi almak ve Ankara’nın uzman doktorlarından Prof. Dr. Murat Bozkurt’a muayene olmak için kliniğimizi arayabilirsiniz.

    Halluks Valgus Nedir?

    Halluks valgus, ayak başparmağında şekil bozukluğu olarak bilinen ortopedik bir rahatsızlıktır. Ayak düz bir şekilde yere basıldığında başparmağın yanında görülen kemik çıkıntısı ile kendini belli eder. Tedavi edilmediğinde bu kemiğin büyümesi devam eder. Rahatsızlığın ileri seviyelerinde, oluşan baskı nedeniyle başparmak yana doğru yatar ve ayakta şekil bozukluğu meydana gelir. Hem estetik açıdan hem de fiziki açıdan rahatsızlık veren bir rahatsızlıktır. Hastalık ilerledikçe, kemik çıkıntısı ayakkabıdan bile belli olabilir. Kemik büyüdükçe ayak şekli deforme olur. Hasta, en rahat ayakkabısıyla bile kemik ağrısı hissedebilir.

    Halluks Valgus Neden Olur?

    Halluks valgus rahatsızlığının nedenleri hâlâ kesin olarak bilinmemektedir. Fakat bu konuda yapılan araştırmalar, rahatsızlığın oluşmasındaki en büyük faktörün genetik kodlar olduğunu göstermektedir. Kalıtsallık dışında halluks valgus’un nedenleri;

    • Aşırı dar ayakkabı seçimi ya da sürekli topuklu ayakkabı kullanmak
    • Düz tabanlık
    • Taraklı ayak yapısı
    • Kırık ve çıkık gibi ayak yaralanmaları
    • Obezite

    Halluks Valgus Tanısı Nasıl Konur?

    Halluks valgus, görsel açıdan da estetik görünümü bozan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle gözlem yoluyla teşhis etmek mümkündür. Fakat hastalığın hangi seviyede olduğunu anlamak ve doğru tedavi yöntemini belirlemek için radyolojik görüntüleme yöntemlerinden de faydalanılır. Ayak düz şekilde yere basarken çekilen röntgen sayesinde kemik çıkıklığının derecesi kolayca tespit edilebilir.

    Halluks Valgus Dereceleri Nelerdir?

    Halluks valgus rahatsızlığında tedavi sürecini, hastalığın hangi derecede olduğu belirler. Eğer rahatsızlık hafif düzeyde seyrediyorsa ve kemik büyümesi yavaşsa tedavide ilk tercih bandaj vb. cerrahi olmayan yöntemlerdir. Fakat hastalık ilerledikçe cerrahi işleme olan ihtiyaç artar. Bandaj ve atel vb. sabitleyici materyaller hem hastaya fazla acı vermeye hem de etki etmemeye başlar.

    Halluks valgus rahatsızlığında;

    • 15 – 20 derece arası hafif
    • 21 – 39 derece arası orta
    • 40 dereceden fazla ise şiddetli hasar olarak kabul edilmektedir.

    Halluks Valgus Tedavisi Nasıl Olur?

    Cerrahi olmayan halluks valgus tedavisinde genellikle atel ve bandajlar kullanılır. Başparmağın yanındaki kemik çıkığına baskı uygulayarak ayağa ideal şeklini vermek esas amaçtır. Bunun yanında erken teşhis edildiğinde halluks valgus tedavisi için ayakkabı değişikliği, tabanlık ya da özel ortopedik destekler tavsiye edilebilir.

    Halluks valgus’un şiddetli olduğu vakalarda ise en etkili çözüm cerrahi işlemdir. Cerrahi işlem sırasında deforme yaratan kemikler törpülenerek ayağın normal şekline dönmesi hedeflenir. Halluks valgus’un cerrahi tedavisinde radyolojik tetkikler yol göstericidir. Burada izlenen görüntüye göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Çünkü törpüleme tekniği her hastada beklenen etkiyi vermemektedir. Ankara halluks valgus tedavisinde, ortopedi alanında uzman Prof. Dr. Murat Bozkurt, güvenebileceğiniz isimlerden biridir. Eğer siz de rahatsızlığınızın derecesini öğrenmek ve uygun tedavi yöntemlerini değerlendirmek istiyorsanız kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

    Halluks Valgus Ameliyatı Nasıl Olur?

    Halluks valgus ameliyatı anestezi altında yapılan bir işlemdir. Bu nedenle hasta operasyon sırasında hiçbir şey hissetmez. İşlemden sonra oluşabilecek ağrılar içinse ağrı kesici ve antibiyotikler reçete edilir. Halluks valgus ameliyatından sonra hasta topuklarına basarak yürüyebilir. Beden ağırlığı kemiklere zaman içerisinde, yavaşça verilmelidir. Bu süreç 6 haftayı bulabilir. Ortalama 6 aydan sonra hastalarımız günlük hayatlarına dönebilir, araba kullanabilir ve hafif sporları yapabilirler.

    Ankara Halluks Valgus Tedavisi

    Ankara halluks valgus tedavisi, hasarın boyutuna göre farklı yöntemlerle yapılabilmektedir. Bu nedenle her hastaya özel tedavi uygulanır. Ankara halluks valgus tedavisi hakkında bilgi almak için kliniğimizi arayabilirsiniz.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi