Doğumsal Skolyoz
Doğumsal skolyoz, omurgada doğuştan “C” ve ya “S” şeklinde, eğri olmasıdır. Konjenital skolyoz olarak bilinmektedir. İdiyopatik yani nedeni bilinmeyen skolyoz tiplerinden sonra en çok karşılaştığımız skolyoz çeşididir. Doğumsal skolyozun tedavisinde en etkili sonuçlar cerrahi ile alınır. Fakat eğriliğin derecesine ve ilerleme hızına göre alçı ve korse tedavisi de tercih edilebilir. Genellikle gebeliğin 4 – 8 haftalık döneminde, iskelet yapısının oluşumu sürecinde ortaya çıkan komplikasyonlardan meydana gelir. Bu yazımızda, doğumsal skolyoz hakkında merak edilenlere yanıt vereceğiz. Buradan elde edeceğiniz bilgiler dışında tüm merak ettikleriniz ve doğumsal skolyoz tedavisi için Ankara’daki kliniğimizi arayabilir ve Prof. Dr. Murat Bozkurt’tan randevu alabilirsiniz.
Doğumsal (Konjenital) Skolyozun Nedeni Nedir?
Doğumsal skolyozun nedeni genetik olabilir. Birinci derece yakınlarında ve ailesinde doğumsal skolyoz öyküsü olan hastalarda, konjenital skolyozun oluşma ihtimali daha yüksektir.
Doğumsal skolyozun bir diğer sebebi de hamilelik sürecinde annenin yaşadığı hastalıklardır. Doğumsal skolyozun, gebeliğin 4 – 8 haftalarında geliştiği tahmin edilmektedir. Gebeliğe bağlı şeker hastalığı, kalp, ciğer ve böbreklerle ilgili sorunlar bebeğin iskelet gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle gebelik sürecinde anne sağlığının da düzenli olarak takip edilmesi önemlidir.
Doğumsal (Konjenital) Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
Yenidoğan bebeklerde doğumsal skolyozun varlığı farklı şekillerde kendini belli edebilir. Belirtiler, genellikle omurgadaki eğriliğin derecesine bağlıdır. Eğer skolyozun seyri hafifse bebeklik döneminde hiçbir belirti olmayabilir. Fakat yaş ilerledikçe omurgada görülen şekil bozuklukları belirginleşebilir. Eğer bebeğinizde aşağıdaki durumlardan birini fark ederseniz doğumsal skolyozdan şüphe edebilirsiniz:
- Belde aşırı kıllanma
- Sırt ve bel bölgesinde asimetrik cilt katlanmaları, sırtın belli bölgelerinde dengesiz doku toplanması
- Sırt ve bel bölgesinde cilt rengi farkları
- Omurların düzgün şekilde sıralanmaması
- Bebek/çocuk öne eğildiğinde sırtın tek bir tarafındaki kemiklerin daha çıkık olması
- Omurgada ele gelen anormal kemik çıkıntıları
- Kalça seviyelerinde eşitsizlik
Doğumsal Skolyoz Tanısı Nasıl Konur?
Doğumsal skolyozda tanı süreci hem fiziksel muayene hem de radyolojik görüntüleme yöntemleri ile birlikte ilerler. Röntgen görüntüleri, skolyozda ilk tanının konulmasına yardımcı olur. Skolyoz, röntgen görüntüsünde direkt olarak görülebilir. Fakat doğumsal skolyozun tam olarak hangi omurga hasarına yol açtığı ve hangi bölgede olduğu daha gelişmiş görüntüleme yöntemleri ile ölçülebilir. Aynı zamanda tanı sürecinde, skolyozun derecesini saptayan özel cihazlar kullanılabilir.
Doğumsal Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir?
Eğer skolyoz belirtileri erken yaşlarda başlamışsa bebeğin rutin kontrolleri sırasında mevcut ortopedik problemler fark edilebilir. Fakat bazı bireylerde doğumsal skolyoz rahatsızlığı daha yavaş ilerler. Bu durumda, ileriki dönemde hissedilen ağrılar ve duruş bozuklukları doğumsal skolyozun belirtisi olabilir. Tedavi sürecinde erken teşhis önemlidir. Erken teşhis edildiğinde egzersiz, korse, cerrahi işlem ile doğumsal skolyozun ilerlemesi engellenebilir. Küçük bebeklerde, cerrahi işlemin oluşturacağı komplikasyonlardan dolayı çocukluk ya da ergenlik dönemini beklemek gerekebilir.
Ankara Doğumsal Skolyoz Tedavisi
Doğumsal skolyozda en etkin sonuçlar cerrahi müdahale ile alınır. Günümüzde gelişen teknoloji ve ortopedi alanındaki yeni uygulamalar sayesinde, skolyoz tedavisinde de birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Skolyoz tedavisi, Ankara’da birçok ortopedi kliniğinde ve hastanelerde yapılmaktadır. Doğumsal skolyozda önemli olan sorunu erken ark etmek ve bulunduğunuz şehirdeki uzman bir isimle hemen iletişime geçmektir. Eğer Ankara’da skolyoz konusunda uzman bir doktor arıyorsanız kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz. Skolyoz ameliyatında kullanılan cerrahi yöntemler ve skolyoz tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için merak ettiklerinizi Prof. Dr. Murat Bozkurt’a danışabilirsiniz.