Duruş Bozuklukları

    Duruş Bozukluğu Tedavisi Ankara

    Duruş bozuklukları, sırt, bel ve boyun bölgesindeki ağrılardan ruhsal sağlığa kadar birçok açıdan kişiyi etkilemektedir. Tedavi edilmediğinde giderek artan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu bozukluklar, ortopedi ve travmatoloji kapsamında değerlendirilir. Sağlıklı bir duruş için oturma, ayakta durma ve uyuma sırasında iskeletin doğru konumda olması; baş, boyun ve bel bölgesinin doğru şekilde desteklenmesi gerekir. Günümüzde, masa başında yapılan işlerin artmasıyla birlikte duruş bozuklukları da artmış ve birçok kişinin ortak sorunu hâline gelmiştir. Yazımızda, duruş bozukluğunu meydana getiren sebepleri, duruş bozukluğunu nasıl tedavi edebileceğimizi ve doğru duruşun sağlığımız üzerindeki etkilerini ele alacağız. Bu konuda daha detaylı bilgi almak ve Ankara’da duruş bozukluğu tedavisi görmek için Prof. Dr. Murat Bozkurt ile iletişime geçebilirsiniz.

    Duruş Bozuklukları Nelerdir?

    Duruş bozukluğu omurganın normal anatomik ve fizyolojik eğriliklerinin değişmesi ve buna bağlı olarak kas, iskelet sisteminden eğriliklere neden olması duruş bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Omurganın yana eğilmesi, kalçanın öne ya da arkaya doğru çıkık olması ve bel çukurunun artması en sık karşılaştığımız duruş bozukluklarıdır. Duruş bozuklukları ilerledikçe eklemlerde yıpranmaya, kaslarda zorlamaya, sırt ve bel bölgesinde şiddetli ağrılara neden olabilir. Yarattığı fiziki etkilere ek olarak sosyal hayatı ve çalışma hayatını olumsuz etkileyen duruş bozuklukları, ruhsal açıdan da kişiyi yıpratabilir.

    En sık karşılaştığımız duruş bozuklukları:

    • Kamburluk (Kifoz)
    • Çukur bel (Lordoz artışı)
    • Boyun düzleşmesi
    • Omuz eğriliği
    • Skolyoz (İskeletin C ya da S şeklinde eğri olması)
    • Pelvis dengesizliği olarak da bilinen bacak boyları eşitsizliğidir.

    Duruş Bozukluğu Neden Olur?

    Hastada mevcut olan duruş bozukluğunun türü, duruş bozukluğunun sebebini de ortaya çıkarabilir. Her duruş bozukluğu farklı nedenlerle meydana gelebilir. Fakat duruş bozukluğu yaşayan hastaların fiziki durumu ve ruhsal yapısı incelendiğinde bazı ortak noktalar görülebilir. Bu kapsamda duruş bozukluğunun nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

    • Kaza yaralanma ve düşmeler duruş bozukluğuna sebep olabilir.
    • Vücut, hatalı oturma, yatma ve ayakta durma şekillerine kısa sürede alışır. Bu durum, duruş bozukluklarına neden olabilmektedir.
    • Egzersiz azlığı ve hareketsiz yaşam biçimi de duruş bozukluklarına yol açabilir. Bu durumda uygun egzersiz programı ile duruş bozukluğu kolayca ortadan kaldırılabilir.
    • Sürekli oturarak ve ya aynı pozisyonda uzun süreli çalışmaların duruş bozukluğuna yol açtığı da günümüzde herkesin bildiği bir gerçektir. Bu nedenle iş yerlerinde omurga sağlığı açısından doğru çalışma ortamının sağlanması gerekmektedir.
    • Çocukluk döneminde hızlı büyümenin meydana gelmesi, sırada ders dinlerken desteksiz oturması, ağır çantalar taşınması da duruş bozukluğuna neden olabilir.
    • Aşırı kilo ya da zayıflık duruş bozukluğuna neden olabilir.
    • Psikolojik bozukluklar ve görme bozukluklarının da duruş üzerinde olumsuz etkisi olduğu bilinmektedir.

    Sağlıklı Duruş Nasıl Olur?

    Peki sağlıklı duruş nasıl olmalıdır? Sağlıklı duruş; kulak, omuz, kalça ve bileklerin aynı hizada olduğu, omurganın düz bir pozisyon aldığı duruş biçimidir. Kişi ayakta iken omuz öne eğilmemeli, kalça hafif dışarda olmalı ve belde aşırı çukurluk oluşmamalıdır.

    Sağlıklı duruşun korunması için genelde yan yatış pozisyonu tavsiye edilir. Bu pozisyonda iken mutlaka destekleyici bir yastık ile boyun yukarıda tutulmalı ve mümkünse bacakların arasına yumuşak bir yastık konmalıdır.

    Sağlıklı duruş pozisyonunu korumanın en zor olduğu durumlardan biri de oturmaktır. Özellikle ofis ortamında, masa başında çalışan kişiler omurga sağlığına özen göstermelidir. Otururken kalça ve tüm sırtın sandalyenin destek kısmına tam değmesi, diz ve kalçaların 90 derece açıda olması önemlidir. Bu pozisyonu korumak için bilgisayarın göz hizasına getirilmesi ve masa yüksekliğinin omurga sağlığına göre ayarlanması tavsiye edilmektedir.

    Duruş Bozukluğu Tedavisi Ankara

    Duruş bozukluğu tedavisi, erken teşhis ve müdahale ile etkin sonuçlar verebilir. Tedavi edilmediği durumlarda ise duruş hatalarının birbirini tetikleme ihtimali vardır. Öncelik fizik tedavi ve egzersiz olmak üzere ciddi durumlarda ameliyatla duruş bozukluğu tedavisi de mevcuttur. Duruş bozukluklarında uygulanan etkili egzersiz teknikleri, fizik tedavi uygulamaları ve ortopedi ile ilgili diğer tüm sorunlarınız için Ankara’daki kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi